Labradoodles en Goldendoodles


HAB

Hondentrimsalon

Almere Buiten

Specialisatie

Labradoodle en Goldendoodle

De Labradoodle (labrador x poedel)en Goldendoodle (golden retriever x poedel) zijn zeer sociale en intelligente honden die weinig of niet verharen. Vooral de Labradoodle wordt aangeschaft door hondenliefhebbers die allergisch zijn voor de huidschilfers van honden.


Het feit dat ze steeds vaker voorkomen en een onderhoudintensieve vacht hebben, zorgt er voor dat er bij de eigenaren van deze honden steeds meer vragen komen en problemen rijzen doordat de vacht snel klit.


Een doodle die te erg geklit is zal altijd kort geschoren worden. Het is te pijnlijk voor de hond om deze grote hoeveelheid klitten eruit te kammen.

Dit kun je voorkomen door te borstelen.
Onderhoud


Het onderhoud van de labradoodle-vacht begint al bij de net aangeschafte puppy.


De vacht van een puppy is heerlijk zacht en vraagt om geaaid te worden. Veel doen zou ik zeggen, maar

pak daar ook eens een kam voor. Het is zo belangrijk dat een pup van jongs af aan leert omgaan met

kammen, borstelen, voetjes vast pakken en eigenlijk overal laten betasten, zodat het op latere leeftijd geen

gestreste hond op de trimtafel of dierenartstafel wordt, met alle gevolgen van dien.


Ga met een pup van ongeveer 15 weken naar de puppytrim. Bij elke goede trimsalon nemen ze de tijd voor een pup

om hem/haar op een prettige manier te laten wennen aan het trimmen. Even op tafel, spelen, kammen, spelen, etc.

Dit is gratis.


Pas als de pup volgroeid is (5 tot 7 maanden) is het tijd voor een echte trimbeurt.


Als de hond een volwassen vacht krijgt (7 maanden tot een jaar), verandert de zachte en losse vacht in een dikkere klitgevoeligere vacht. Omdat de doodles nog niet zo lang bestaan (rond 1990) zijn er nog veel invloeden vanuit de rassen waaruit deze doodles zijn gefokt. Dit veroorzaakt de verscheidenheid aan vachten onder de doodles. Het is dus niet zo dat u bij de aanschaf van een labradoodle verzekert bent van een krulvacht of wat u ook op dat plaatje gezien heeft.Bij de labradoodle heb je kans op de volgende vachten voor een volwassen hond:


• Curly, gekruld (zoals een poedel)


• Fleece, golvend


• Hair, platHet beste is om de vachten 1 x per week te borstelen om klitvorming te voorkomen. Sommige vachten moeten zelfs 2 x per week.


Het is een sprookje dat doodles niet verharen. Elke hond verhaard, want elke haar heeft een groeicyclus die ook bij doodles er voor zorgt dat deze een keer uitvalt waar dan een nieuwe haar voor in de plaats komt. Alleen gebeurt dit bij doodles het hele jaar door, waardoor je het amper in de gaten hebt. De losse haren blijven hangen in de vacht en moeten hier echt uit geborsteld worden.


Dit in tegenstelling tot een hond die seizoensgebonden verhaard, deze verliest binnen een paar weken zijn haren, waar nieuwe voor in de plaats komen.


Het borstelen gebeurt laagje voor laagje. Til de vacht op zodat je de huid ziet. Borstel het gedeelte onder de opgetilde vacht. En dan weer een stukje verder, totdat de hele hond is gedaan. Losse, dode haren worden verwijdert. Borstelt u oppervlakkig, dan zal dicht op de huid klitvorming ontstaan door de oude haren die tussen de nieuwe haren blijven hangen.


De vacht gaat vervilten en het gaat broeien, waardoor er hotspots kunnen ontstaan. Kaal scheren is dan nog de enige oplossing.


Bent u niet in staat om wat voor reden dan ook om dit zelf te doen, breng de hond dan regelmatig naar de trimsalon. De vacht blijft gezond en de hond blijft mooi.
Allergie


Labradoodles zijn erg in trek bij mensen met een hondenallergie. Deze honden verharen weinig. De eiwitten in huidschilfers zorgen in de meeste gevallen voor allergische reacties. Deze huidschilfers blijven aan haren plakken die de hond dan verliest en de mens inademt.


Het is mooi dat er voor de hondenliefhebbers onder hun een mogelijkheid bestaat om toch een hond te hebben.

Het is hier wel belangrijk bij om je daar goed in te verdiepen om teleurstellingen te voorkomen.


De Australian Labradoodle is het meest gevraagde ras voor mensen met een allergie.

Waarschijnlijk komt dit doordat de Australian Labradoodle met grote secuurheid gefokt wordt. Zo worden ze geregistreert bij ALFA-Europe en via het DNA nagegaan of de hond ook daadwerkelijk de juiste ouders heeft. Dit maakt helaas wel de prijs van de hond een stuk hoger, maar je hebt wel zekerheid.


Even een technisch staatje wat betreft de Labradoodle:Dat een F2 pup zo onzeker is heeft er mee te maken dat er geen backcross (terug fokken met een poedel zoals een F1B pup) heeft plaats gevonden. En het is juist de poedel die er voor zorgt dat de vacht "niet verhaart". Het is niet goed te voorspellen wat voor pup hier uit ontstaat, zowel qua vachtstructuur als hypo-allergene vacht.


Voor de Goldendoodle geldt eigenlijk hetzelfde staatje qua verharing en hypo-allergene vacht, alleen de vachtstructuur is iets anders.


Voor een 'echte' Australian Labradoodle gaat het technische verhaal nog iets verder.

Voor meer informatie verwijs ik u naar http://www.labradoodlepups.nl/nl/labradoodle-fokschema.html. Een erg duidelijke site van een Australian Labradoodle kennel.


Zoals je ziet is de meest geschikte hond voor een allergisch persoon de F1B of de F2B generatie. Dus is het belangrijk dat je nagaat wie de ouders zijn en van welke generatie ze zijn.

Dan pas heb je enige zekerheid wat betreft je allergie.

Buiten dat is het ook zaak om goed uit te vinden waar je allergisch voor bent, want met een allergie voor het speeksel en de urine van een hond wordt het natuurlijk een heel ander verhaal.


PUP

OUDERS

VERHOUDINGEN

VACHT


F1

labrador retriever x

poedel

50% labrador

50% poedel

- harig, soms gekruld of golvend

- lichte tot geen verharing

F1B

labradoodle x poedel

25% labrador

75% poedel

- dikker en meer krul dan F1

- lichte tot geen verharing

F2

labradoodle x labradoodle

onbekend

- verschillend

- verharing verschilt van wel tot niet

F2B

F1 x F1B


- verhaart meestal niet

DIVERSE MODELLEN DOODLES

Een praktisch kort en mooi model.

Lang genoeg voor een fluffy uiterlijk, maar ze heeft geen haren voor haar ogen.

Lang model, erg mooi, maar onderhoudsgevoelig.

Iets langer maar ook nog praktisch. Hier kiezen toch de meesten voor.

Zeer kort, ook de poten, door klitvorming of omdat de klant het wil.

Een creatieve uitspatting.

Copyright © All Rights Reserved